Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ψευδεπίγραφη η ...«επιτυχία» των stress tests!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)
 
Τα ...«συνεταιράκια» της κυβερνώσας συμμορίας, πανηγυρίζουν για τα επιτυχή stress tests! Ομως, η αλήθεια είναι άλλη! Τα αποτελέσματα είναι τα χειρότερα των τελευταίων ετών, για όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κι αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εφάρμοσε ένα σενάριο κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία. Δηλαδή, το καλύτερο δυνατό σενάριο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες παρουσιάζουν συνολικό έλλειμμα 25 δις, με τις τρεις συστημικές ελληνικές να υπολείπονται κατά 9,7 δις.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αφού καταλήστευσαν για μια ακόμα φορά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου, προκειμένου να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες παρουσιάζουν πάλι ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης.
Ο ελληνικός λαός καλείται εκ νέου να φορτωθεί δεκάδες δισεκατομμύρια, για τα λεηλατημένα και χρεωκοπημένα τραπεζικά ιδρύματα που αποκαλούνται συστημικές τράπεζες. Εν τω μεταξύ, από τον Νοέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία η εποπτική αρχή της τραπεζικής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ότι οι συστημικές τράπεζες φεύγουν από τη δικαιοδοσία των εθνικών δημοσιονομικών και ελεγκτικών αρχών και ο έλληνας φορολογούμενος θα καλείτα πλέον μόνο για να πληρώνει τον ...λογαριασμό.
Δεν περισσεύει ούτε λεπτό! Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πτωχεύσουν εδώ και τώρα! Να τεθούν υπό εκκαθάριση και δημόσιο έλεγχο, για να προστατευθούν οι λαϊκές αποταμιεύσεις και η Οικονομία της χώρας. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των δωσιλόγων, σ’ ένα ευρύτατο μέτωπο ανατροπής του κατοχικού καθεστώτος. Οι καιροί ου μενετοί!
 
Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 27/10/2014

 



Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Η Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται η χώρα μας, ενώ εξελίσσεται η κατάρρευση όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων του πλανήτη και οι οικονομικοί δείκτες καταμαρτυρούν ότι εγκυμονείται ένα μεγάλο παγκόσμιο «κραχ». Σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, τις τελευταίες μέρες έχουν «χαθεί» πέντε τρις δολλάρια, ενώ ο πόλεμος κατά του Ιράκ είχε κοστίσει στις ΗΠΑ ένα τρις δολλάρια! Αυτή και μόνο η σύγκριση απεικονίζει με ευκρίνεια τόσο το μέγεθος, όσο και την ορμητικότητα αυτής της κατάρρευσης.
Ομως, ο πραγματικός κίνδυνος δεν προέρχεται απ’ αυτό καθ’ αυτό το «κραχ», αλλά από την προσπάθεια αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Οσο περισσότερα κεφάλαια διοχετεύονται στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση, τόσο περισσότερο βαθαίνει η ύφεση. Κι αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα κεφάλαια αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα να μην γίνονται επενδύσεις, να μην υπάρχουν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και εν τέλει λαϊκή κατανάλωση. Κι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει! Δεν θα δίσταζαν, ακόμα και σε «κούρεμα» καταθέσεων (bailin) να καταφύγουν οι τράπεζες, προκειμένου να διασωθούν.
Ο κίνδυνος για την Ελλάδα μεγιστοποιείται αφενός διότι η οικονομία έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξαιτίας των πολιτικών που επέβαλε το νεο-αποικιοκρατικό κατοχικό καθεστώς, αφετέρου λόγω της πλήρους ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί αυτή την κρίση.
Η πολιτική κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Η «συζήτηση» μεταξύ της κυβερνώσας συμμορίας και της αντιπολίτευσης περιστρέφεται γύρω από το ποιος ευθύνεται για τη ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, τη στιγμή που οι προτάσεις και οι επιλογές για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, θα έπρεπε να βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής «ατζέντας».
Αντίθετα, τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναλαμβάνουν να διαχειριστούν για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας και το αφεντικό του στην ΕΚΤ κ. Ντράγκι. Αναρωτιόμαστε, ποιός τελικά διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας;
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 23/9/2014, ο φερόμενος ως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςανακοίνωνε στα διεθνή μέσα πως «η Ελλάδα κατά την άποψη μας και σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις και τα δικά μας στοιχεία, μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση». Αλήθεια ποιός επωφελήθηκε απ’αυτό;
Αποτέλεσμα αυτής της καταφανούς πολιτικής υστέρησης είναι, η χώρα να γίνεται έρμαιο των αγορών και των διεθνών κερδοσκόπων, και ο ελληνικός λαός να καλεστεί να πληρώσει πάλι τα σπασμένα.
Μέσα σε αυτό το όλο και δυσμενέστερο οικονομικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον, το ΕΠΑΜ καλεί για άλλη μια φορά τις αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, σε μια πανεθνική κοινή δράση, ώστε η χώρα να απεμπλακεί από αυτόν τον φαύλο κύκλο της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.
Καλεί τον λαό να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, κινητοποιούμενος προς την κατεύθυνση της ανατροπής και της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας και της πλήρους εθνικής κυριαρχίας, ως του μόνου δρόμου που θα λειτουργήσει προς όφελός του.
Το ΕΠΑΜ, πάντα σταθερό και αμετακίνητο ως προς τις ιδρυτικές του θέσεις, δεν θα πάψει να μάχεται προς όφελος του λαού.

Η Πολιτική Γραμματεία
Αθήνα 17/10/2014

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση Πυρήνα 21.10.2014

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του ΕΠΑΜ Αλεξανδρούπολης
σήμερα 21 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9μμ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση πυρήνα ΕΠΑΜ Αλεξανδρούπολης στο ARTcafe.
Η συντονιστική Ομάδα ΕΠΑΜ Αλεξανδρούπολης

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Ο Δημήτρης Καζάκης ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: «Παραμένει ο κίνδυνος για παγκόσμιο κραχ τις επόμενες ημέρες»

Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένουν νευρικές σήμερα Πέμπτη, με τις μετοχές στην Ασία να παρακολουθούν το ξεπούλημα που κορυφώθηκε χθες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια και στη Νέα Υόρκη.
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, με τον περιφερειακό δείκτη αναφοράς να οδεύει προς τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.
Αν και οι ευρωπαικές αγορές άνοιξαν σήμερα το πρωί υψηλότερα από χθες, που υποδηλώνει εξωτερική χρηματοδοτική παρέμβαση, ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου κραχ δεν έχει ακόμη αποφευχθεί. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις παγκόσμιες αγορές.
Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε (MXAP) υποχώρησε 1% σε 135.19 στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 25 Μαρτίου. Ο δείκτης συνολικά υποχώρησε 8,7% από το υψηλό έτους της τον Ιούλιο σε σχέση με χθες.

"Υπήρξε μια σημαντική διόρθωση στις μετοχές των ΗΠΑ και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών," δήλωσε στο Bloomberg σήμερα ο Toby Lawson, επικεφαλής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών και μετρητών σε διαπραγμάτευση για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Newedge Group SA στο Σίδνεϊ.

"Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η εξάπλωση του ιού Έμπολα προστέθηκαν στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα. Όταν η αγορά είναι μια κατάσταση αστάθειας, τα πάντα παίρνουν διαστάσεις. "
Οι ανησυχίες σχετικά με την "υγεία" των οικονομιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ και οι φόβοι για την εξάπλωση του ιού Έμπολα, οδήγησαν σε αναταραχή των αγορών κατά διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα την άγρια ​​ταλάντευση στη Wall Street η οποία είδε το Dow Jones Industrial να πέφτει κατακόρυφα πάνω από 400 μονάδες.

Το Bloomberg υπολογίζει ότι από την πτώση των αγορών παγκόσμια τις τελευταίες ημέρες "χάθηκαν" πάνω από 5 τρις δολάρια σε κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων. Αν συγκρίνει κανείς με τα 12 τρις δολάρια που χάθηκαν στις δυο εβδομάδες του κραχ τον Οκτώβριο του 2008, καταλαβαίνει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αγορές.
Ένα κραχ αυτή την φορά δεν θα είναι σαν το περασμένο. Αυτή την φορά δεν θα μπορέσουν οι τράπεζες να κρατηθούν. Ειδικά σε χώρες σαν την Ελλάδα. H "διάσωση" αυτή την φορά δεν πρόκειται να γίνει με εξωτερική χρηματοδότηση (bail out), αλλά πρωτίστως με "διάσωση εκ των έσω" (bail in), που σημαίνει πρώτα και κύρια δήμευση των καταθέσεων. Ο κίνδυνος αυτός έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις - κυρίως τις πολύ μεγάλες - να αποθησαυρίζουν μετρητά μακριά από τις τράπεζες.
Οι δισεκατομμυριούχοι παγκόσμια σύμφωνα με το CNN (28/9) ακόμη και την εποχή με τις τιμές των μετοχών σε ετήσια υψηλά, αποθησαύρισαν πάνω από 60 δις δολάρια επιπλέον σε σύγκριση με το 2013. Όταν οι κορυφές της παγκόσμιας οικονομίας διαλέγουν τον αποθησαυρισμό σημαίνει ότι φοβούνται κατάρρευση χρηματαγορών. Και πάντα ο ογκούμενος αποθησαυρισμός προηγείται μεγάλων κραχ.

Κάτι που συνέβη τόσο πριν το 1929-33, όσο και την περίοδο από τον Αύγουστο 2007 έως το κραχ του 2008.
Αυτός ο αποθησαυρισμός επιτείνεται καθώς οι προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώνονται και κυρίως η κατάσταση της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ακολουθούν στον αποθησαυρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Economist (27/9) ο αποθησαυρισμός στις επιχειρήσεις έχει "αυξηθεί σε όλο τον πλούσιο κόσμο τα τελευταία χρόνια. Τα αφεντικά έχουν νιώσει μια μεγαλύτερη ανάγκη για την προστασία τους έναντι της χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

Υπήρξαν επίσης λιγότερες ευκαιρίες για επενδύσεις στη γήρανση των οικονομιών. Αλλά Ανατολική Ασία είναι μια ακραία περίπτωση. Οι Ιαπωνικές επιχειρήσεις κατέχουν ¥ 229,0 τρις (2,1 τρις δολάρια) σε μετρητά, ένα τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί στο 44% του ΑΕΠ. Οι ομολογές τους της Νότιας Κορέας έχουν κρατήσει ₩ 459 δις (440 δις δολάρια) ή 34% του ΑΕΠ. Αυτό συγκρίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα του 11% του ΑΕΠ, ή $ 1,9 τρις, σε αμερικανικές επιχειρήσεις. Εάν οι επιχειρήσεις στην Ανατολική Ασία διέθεταν λιγότερο από τα μισά από τις τεράστιες κατακρατήσεις μετρητών τους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2%."
Ο αποθησαυρισμός αυτός είναι η θρυαλλίδα που πυροδότησε την κορύφωση του ξεπουλήματος τόσο στις αγορές των μετοχών, όσο και των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές. Πρωτίστως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Όσο πιο πολύ θα αποθησαυρίζουν τα μεγάλα αφεντικά της παγκόσμιας οικονομίας, δηλαδή θα αποσύρουν κεφάλαια από επισφαλείς τοποθετήσεις στην παγκόσμια αγορά τίτλων, τόσο θα επιδεινώνονται οι προοπτικές επέκτασης της αμερικανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Κι όσο θα επιδεινώνεται η αβεβαιότητα στην οικονομία και τις χρηματαγορές, τόσο θα ενισχύεται η τάση αποθησαυρισμού.
Μόνο το παγκόσμιο κραχ μπορεί να δώσει διέξοδο, έστω και προσωρινή, σ' αυτόν τον φαύλο κύκλο. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Και οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κι ενώ ο αποθησαυρισμός των μεγάλων αφεντικών επιταχύνεται με γενικό ξεπούλημα τίτλων, ο απλός καταθέτης θα πρέπει να διατηρεί την εμπιστοσύνη του στις τράπεζες για να αποφευχθεί ένα bank ran, επιδρομή στις καταθέσεις. Ο απλός καταθέτης θα πρέπει να κάτρσει ήσυχος στα αυγά του, για να χάσει στη δοσμένη στιγμή τις καταθέσεις του, δηλαδή τις αποταμιεύσεις του.

Όταν βλέπεις τους μεγάλους και αποθησαυρίσουν με τέτοιους ρυθμούς, τότε φρόντισε κι εσύ να έχεις τα όποιες αποταμιεύσεις σου εύχαιρες, σε ρευστό και μακριά από τις τράπεζες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση πυρήνα Αλεξανδρούπολης Τρίτη 14.8.2014

Αγαπητοί φίλοι και μέλη
σήμερα Τρίτη14 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 9μμ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση πυρήνα ΕΠΑΜ Αλεξανδρούπολης στο ARTcafe.
Η συντονιστική Ομάδα ΕΠΑΜ Αλεξανδρούπολης

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

SOS ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ



 

Αυτό το μπλουζάκι θα βλέπουμε ίσως σε λίγο καιρό, θυμίζοντάς μας τον επίκαιρο αγώνα των συμπολιτών μας στην Χαλκιδική. Ετούτη την φορά όμως το μήνυμα δεν θα παραπέμπει σε χρυσοθήρες, μα θα αφορά τον μάταιο και εταιροχρονισμένο αγώνα των Σαμοθρακιτών κατά της δημιουργηθήσας περιφερειακής ΕΟΖ τουρισμού- αναψυχής, αφού η κ. Καραγιάννη με το χρηματοοικονομικό forum θράκης επιμένει και δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για ΕΟΖ, παρά το φιάσκο της περσινής ανοικτής εκδήλωσης στο νησί.

Το πάθημα όμως της ανοιχτής εκδήλωσης, τους έγινε μάθημα και ιδού απόσπασμα από το δελτίο τύπου της νέας εκδήλωσης του οικονομικού φόρουμ Θράκης:

 

«Η Δύναμη της Πίστης»

 

Στις 4 Οκτωβρίου 2014, το Οικονομικό Φόρουμ Θράκης θα φιλοξενήσει Στρογγυλό Τραπέζι συζήτησης με θέμα «Η πράξη είναι προτιμότερη από τη Θεωρία» αυστηρά και μόνο με προσκλήσεις όπου πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες θα προχωρήσουν σε ένα δημοκρατικό διάλογο, με σκοπό τη συνειδητοποίηση της παρούσας κατάστασης και της γνώσης ότι μόνο μια ελίτ καινούργια γενιά θα φέρει πίσω την Ελλάδα σε παραγωγική πορεία. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης, αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή».]

 

Προφανώς με τον «δημοκρατικό διάλογο» εννοούν την κόσμια- «αριστοκρατική» ανταλλαγή απόψεων  μεταξύ ομοίων, αφού δημοκρατία και κλειδαμπαρωμένες αίθουσες δεν ταιριάζουν. Στρογγυλή τράπεζα με ειδικούς καλεσμένους σε κλειστή αίθουσα θυμίζει περισσότερο συνομωσία παρά δημοκρατία. Καθόλου παράξενο βέβαια αν αναλογισθεί κανείς πως η δημοκρατία, ως έννοια και περιεχόμενο,  παρερμηνεύεται και βιάζεται σήμερα στο σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εκείνο όμως που «βγάζει μάτι» είναι ότι ‘’μια ελίτ καινούργια γενιά θα φέρει πίσω την Ελλάδα σε παραγωγική πορεία’’. Δηλαδή υποστηρίζουν ότι μια ελίτ από τον χώρο της πολιτικής, των οικονομικών, του επιχειρηματικού κύκλου, έγκριτοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες θα μυήσουν τους εκλεκτούς καλεσμένους στον παραγωγικό ελιτισμό και θα λύσουν μονομιάς τα προβλήματα των Σαμοθρακιτών, πραγματοποιώντας τις χρόνιες επιθυμίες τους και μάλιστα με το παραπάνω.

Αλήθεια που τους βρήκαν αυτούς τους ελιτίστες; Εντός ή εκτός τειχών; Γιατί δεν αποκαλύπτουν τα ονόματά τους, αφού τα τελευταία χρόνια τους ψάχνει εναγωνίως ο ελληνικός λαός για να σωθεί. Αλίμονο όμως αν  πρόκειται για παλιό ξαναζεσταμένο φαΐ και μάλιστα δυσκολοχώνευτο!

Σε αυτή την έπαρση της κατά φαντασία ελίτ, δυστυχώς μόνο η λαϊκή ρύση «η ψείρα βγήκε στον γιακά» αρμόζει. Τίποτα λιγότερο!

Προσοχή όμως! Τα πράγματα δεν είναι απλά! Κάτω από την καθοδήγηση του κεντρικού ομιλητή Dr. Josef Ackermann, πρώην διοικητή της Deutsche Bank (και όχι μόνο), οι ελιτίστες θα συζητήσουν για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της Σαμοθράκης με συγκεκριμένες πλέον χρονικές προδιαγραφές που θα αφορούν το αεροδρόμιο, τις υποδομές, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα απορρίμματα και φυσικά τον τουρισμό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Ας γνωρίζουν όμως οι Σαμοθρακίτες ότι αν θαμπωθούν από τα αναγγελλόμενα, τα οποία φυσικά και θα υλοποιηθούν και αγνοήσουν τις γνωστές συνέπειες που έχουν οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στους ντόπιους πληθυσμούς, επιστροφή δεν υπάρχει. Όχι τουλάχιστον με τους συνηθισμένους τρόπους που γνωρίζουμε όπως διαμαρτυρίες, απεργίες ή τιμωρία των πολιτικών μέσω της ψήφου. Η Σαμοθράκη σε όλη της την έκταση υπό καθεστώς ΕΟΖ θα έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει με ειδικό διοικητικό, οικονομικό, νομικό και εργοδοτικό καθεστώς πάντα υπέρ του μεγαλοϊδιώτη επενδυτή και ουσιαστικά θα διοικείται από τους εργοδότες του κ. Ackermann με μια δημοτική αρχή καρικατούρα και τους ντόπιους δουλοπάροικους στον τόπο τους.  Αυτό είναι το αντίτιμο της ανάπτυξης που θα σερβίρουν, αφού ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ!  

 


ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ